محقق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:
افزایش عملکرد ۱۳ درصدی دانه گندم آفتاب با استفاده از قارچ مایکوریزا

محقق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، از افزایش سطح جذب آب و متحرکسازی عناصر غذایی تثبیت شده در خاک با کاربرد قارچ مایکوریزا خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان تات، نامداری با بیان این که که در شرایط کشت دیم کمبود دسترسی به آب بهویژه در شرایط گرما و خشکی پایان فصل موجب کاهش پرشدن دانه و افت عملکرد میشود.
وی افزود: تثبیت عناصر غذایی بویژه فسفر، آهن و روی در خاکهای قلیایی دیمزارهای گرمسیری موجب محدودیت کمی و کیفی عملکرد میشود و به همین دلیل استفاده از قارچ مایکوریزا و ایجاد همزیستی میان گیاه زراعی و مایکوریزا به ویژه در شرایط تنش کمبود آب، با افزایش سطح جذب اب موجب کاهش اثر تنش میشود.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: در شرایط همزیستی با مایکوریزا، مقدار جذب مواد غذایی از خاک بهویژه عناصری که در خاکهای با واکنش قلیایی، در خاک تثبیت شده و جذب آنها محدود میشود، افزایش مییابد و مجموع این اثرها با افزایش کمی و کیفی عملکرد همراه است؛ امکان کاربرد قارچ مایکوریزا در مورد بیشتر گیاهان زراعی رایج در کشت پاییزه دیم در اقلیم گرمسیری از جمله گندم، جو، نخود، عدس و... وجود دارد و تنها استثنا در این مورد کلزا است.
نامداری افزود: در حال حاضر شرکتهای گوناگون قارچ مایکوریزا به صورت آماده جهت ترکیب با بذر تولید کرده اند لذا تا حد قابلتوجهی بهرهگیری از این نهاده از نظر سهولت دسترسی و قیمت بهصرفه شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: عملکرد دانه گندم دیم (رقم آفتاب) ویژه دیمزارهای مناطق گرمسیری با ایجاد همزیستی مایکوریزایی با روش تلقیح بذرها در هنگام کاشت، حدود ۱۳ درصد افزایش یافت و غلظت عنصر روی در دانه نیز تا حدود ۷ درصد افزایش نشان داد. مقدار بالاتر روی دانه گندم با افزایش کیفیت آرد تولیدی و در مورد بذر نیز با افزایش قدرت رویش بذر همراه است.